Google Teacher Academy: Design Thinking en onderwijs

blogGTAfoto

Op het moment van dit schrijven heeft er tien dagen geleden een unieke gebeurtenis plaatsgevonden. Hierdoor heeft mijn docent-mind een compleet redesign ondergaan. Google Teacher Academy was voor het eerst in Nederland en wel voor twee dagen, van 4 tot en met 5 november te Amsterdam.

Vooraf onderga je een pittige aanmeldingsprocedure met een lange vragenlijst en de uitdaging om een minuut (en niet langer!) filmpje over jezelf te maken.
De geselecteerde medewerkers uit het Nederlandse onderwijs (uit alle lagen, van docent voortgezet onderwijs tot adviseur ICT tot schooldirecteur tot ICT docent tot schooljuf groep 8) plus een Belg kregen een Design Thinking tweedaagse. Als een van de 32 gelukkigen en als enige doof persoon kon ik de tweedaagse bijwonen, met dank aan de ADA-wet die voorschrijft dat een Amerikaans bedrijf de voorzieningen moet ondersteunen en financiëren.

Alhoewel, het begon niet op 4 november, maar al ruim ervoor. Begin oktober kwam de uitslag van de selectie. De eerste zin begon met: “Gefeliciteerd, je bent geselecteerd om deel te nemen aan de Google Teacher Academy Amsterdam[…] en de laatste zin: “ Je bent onderdeel van een uitzonderlijke groep van docenten en we kijken erg naar uit om met je samen te werken als onderdeel van de Google Certified Teacher Gemeenschap”.

Als docent lees ik dit en door de bijzondere benadering van schrijven ben je al warm gemaakt met anders denken over redesign education.

Even over Google’s filosofie zelf. Het gaat niet alleen maar om de technologie, het gaat vooral om grenzen verleggen, nogmaals verleggen, en blijven verleggen. De belangrijkste pijler van Google is daarom Moonshot thinking. Thinking big. De kern is dat het draait om 10x beter oplossing te creëren voor een probleem, en niet met 10%. Deze getallen is waar het om draait bij Moonshot. Het betekent voor mezelf als docent en ook voor mijn collega’s tijdens die tweedaagse dat je echt out of the box, buiten de kaders dus, moet gaan denken. Wij, die gewend zijn aan vaste stramien in het onderwijsland kregen diverse oefeningen voorgeschoteld om te omschakelen naar anders soort denken. Na twee dagen wisten we allen exact wat het is en wat het met je doet qua geest en denken.

Tijdens die twee dagen werd er vooral de nadruk gelegd op Design Thinking en teamwork, wat inhoud dat je als team -acht totaal onbekenden uit verschillende onderwijslagen zijn vooraf bij elkaar gezet in regioteams en het enige wat je wist is dat we collega’s van elkaar zijn – heel intens samen moet werken naar een Moonshot oplossing van een onderwijsprobleem.
In dit proces moesten we d.m.v. verschillende oefeningen als team toewerken naar “Hoe kunnen we…/How might we…” vraag stelling opstellen, een actie bespreken, wie zijn onze gebruikers en wat moet er iets veranderen.

Zo doorliepen we op die manier twee dagen lang een intensieve stap-voor-stap denkproces. In dit proces werd er ook gefocust op de verschillen in het onderwijs denken. Het oude 20e eeuwse design van onderwijs, (de huidige), moet een omslag maken naar ander soort design onderwijs. De tabel hieronder geef weer welke soort omslag er gemaakt moet worden.

tabel

De kinderen en jongeren van nu worden nog opgeleid op de ouderwetse manier voor de toekomstige beroepen. De hedendaagse ontwerp van het onderwijs systeem voldoet niet meer. Dit heeft te maken met de zeer snel veranderende wereld waarin de technologie een steeds grotere rol gaat spelen in het onderwijs. Dit vraagt daarom om hele andere soorten skills en manier van denken bij het onderwijzen van toekomstige generaties.

Dit hele andere manier van denken mogen leren, ik ben er trots op dat ik nu deel uitmaak van een inspirerende GCT community met excellente collega’s waar ik Moonshots kan ontwerpen en vormgieten in prototypen voor gebruikers met gelijkgeschakelde geesten. Maar het belangrijkste is wel: we begrijpen elkaar zo goed en dat het vast blijven zitten in het oude denken de vooruitgang in het onderwijs totaal niet zal helpen.

Tot slot: “ Replace fear of the unknown with curiosity”
(omruil je angst voor het onbekende met nieuwsgierigheid)

Het waren voor mij echt memorabele dagen wat ik intensief heb beleefd en niet eerder heb meegemaakt.

Meer weten? Hieronder enkele links:

Link naar Terpstra’s artikel http://i.rocvantwente.nl/?p=663
Link naar GTA aankondiging van Trendmatcher http://www.trendmatcher.nl/2014/09/google-teacher-academy-komt-naar.html

Plaats een reactie